Woordenlijst

Er worden op deze website regelmatig financiële termen gebruikt die voor beginnende beleggers mogelijk onbekend zijn. Deze pagina bevat de meest gebruikte termen, met bijbehorende uitleg. De lijst zal over tijd langzaamaan gevuld worden.

Meest recente update: 18 juni 2017

Aandelen

Aandelen zijn een stukje van een onderneming. Beleggers in aandelen zijn mede-eigenaar van een onderneming.

Bestensorder

Een transactie tegen elke aannemelijke prijs.

Beurs

Een gereguleerde verzamelplaats voor het verhandelen van waardepapieren.

Effecten

Verzamelnaam voor verhandelbare rechten die een financiële waarde vertegenwoordigen, zoals aandelen, obligaties en opties.

Index

Een verzameling effecten die dusdanig is samengesteld dat het een bepaald gedeelte van de markt vertegenwoordigt. De AEX-index bevat bijvoorbeeld de 25 grootste Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen.

Limietorder

Een transactie waarbij een limietprijs meegegeven wordt. Voor kooptransacties wordt een maximale prijs opgegeven en voor verkooptransacties een minimale prijs.

Liquiditeit

De mate waarin bezittingen en beleggingen in korte tijd om te zetten zijn in geld, met name om aan betalingsverplichtingen te kunnen voldoen.

Obligaties

Een schuldbewijs die door een onderneming of overheid wordt uitgegeven.

Vermogensrendementsheffing

Een directe belasting op het vermogen, ongeacht de inkomsten die over dit vermogen gemaakt worden. Zie ook: Belastingen om rekening mee te houden.