Onmisbare software voor beleggers

Een moderne belegger kan tegenwoordig niet meer zonder software. Uiteraard is het mogelijk om beleggingen bij te houden met een notitieblok en een telraam, maar het kan allemaal net wat efficiënter met de juiste software. Enkele essentiële programma’s en apps komen in dit artikel voorbij. De software is gegroepeerd onder de volgende thema’s: algemene zaken, budgetteren en portefeuillebeheer.

Voor algemene calculaties, tabellen en grafieken

De meeste beleggers kunnen eigenlijk niet zonder spreadsheet-programma. Een spreadsheet-programma is een programma om rekenkundige bewerkingen uit te voeren in een digitaal rekenblad (spreadsheet). De meest bekende is Microsoft Excel. Van alle spreadsheet-programma’s is Excel een zeer uitgebreide en krachtige variant. Excel is onderdeel van het Microsoft Office pakket en is daarmee helaas niet gratis. Het is mogelijk om Office gratis te testen, maar daarna betaalt u toch al €149 voor persoonlijk gebruik met alleen basisfuncties. Zeker als u van plan bent om alleen Excel te gebruiken kan dit bedrag pittig zijn.

Gelukkig zijn er gratis alternatieven. Daarmee is Calc van LibreOffice een aanrader. Hoewel het LibreOffice pakket wat minder ‘fancy’ oogt dan Microsoft Office, lijkt het toch in veel opzichten op elkaar. Calc doet bijna alles wat Excel ook kan, dus de gemiddelde gebruiker kan ook prima met Calc overweg.

Budgetteren en portefeuillebeheer (zie hieronder) kan overigens ook prima in Calc of Excel.

Voor budgetteren

Een particuliere belegger moet zekerheid hebben als het om persoonlijke financiën gaat. Dan zal er nooit met geld belegd worden dat eigenlijk voor het betalen van rekeningen nodig is. Er is veel software beschikbaar om uw persoonlijke budget op orde te krijgen. Een bekende is YNAB 4, wat staat voor You Need A Budget. Er is een nieuwere versie beschikbaar, maar helaas zult u daar maandelijks voor moeten betalen. Versie 4 was een eenmalige aankoop.

Met YNAB is het gemakkelijk inkomsten en uitgaven bijhouden. Daarbij geeft u met een maandelijks budget richting aan uw geld. De kracht van YNAB zit vooral ook in de beschreven methode op hun website. Namelijk: geef iedere euro een doel en gebruik alleen geld wat vorige maand als inkomsten is binnengekomen. Al met al is YNAB 4 een compleet pakket, die helaas geen updates meer krijgt.

Een alternatief van Nederlandse bodem is AFAS Personal. AFAS Personal is een app die in iedere browser gebruikt kan worden. Bij het eerste gebruik vraagt AFAS Personal echter wel om bankafschriften. Voor sommige mensen kan dat qua privacy een drempel zijn, maar het voordeel is dat alle transacties automatisch bijgehouden worden. Daarnaast bevat AFAS Personal handige extra opties zoals het bijhouden van bonnetjes, loonstroken en contracten. AFAS Personal is er ook als app voor iPhone of Android.

Voor portefeuillebeheer

Niet iedere belegger heeft speciale software nodig voor het beheren van de beleggingsportefeuille. Als er geld ingezet is op slechts een paar beleggingen dan is het niet nodig om dat te beheren met een softwarepakket. Zodra de beleggingen echter over meerdere producten, regio’s en rekeningen gaan, kan een goed programma echter wel orde in de chaos scheppen. Bovendien bieden niet alle brokers goede rapportagemogelijkheden, dus ook in die gevallen kan een softwarepakket uitkomst bieden.

Een erg goed gratis programma is Portfolio Performance. Helaas heeft het twee belangrijke nadelen. Ten eerste zijn de website en de documentatie volledig in het Duits geschreven. De Engelse taal is in het programma echter wel te selecteren. Ten tweede kan het soms wat lastig zijn om het programma te installeren omdat ook Java 8 geïnstalleerd moet zijn. Het helpt voor veel mensen dan ook niet dat de documentatie in het Duits is. De eerste ervaringen met Portfolio Performance kunnen dus wat stroef zijn.

Zodra de taalbarrière en de installatie-drempels zijn overwonnen blijft echter een zeer flexibel programma over. Het is mogelijk om al uw beleggingen in een enkel overzicht te volgen. Het maakt niet uit of de beleggingen op verschillende rekeningen staan of in verschillende valuta genoteerd zijn. Dat maakt het gemakkelijk om het algehele resultaat van de volledige beleggingsportefeuille te volgen. Daarnaast kunnen er diverse overzichten gemaakt worden, bijvoorbeeld een verdeling per regio of per industrie. Portfolio Performance is voor meerdere besturingssystemen beschikbaar en de portefeuille wordt bijgehouden in een bestand die gemakkelijk te versleutelen is. Daarmee is het ook zonder problemen mogelijk om dezelfde portefeuille op meerdere apparaten te beheren.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Abonneren op