Koersdetails en het orderboek uitgelegd

Als beginnende belegger wil het wel eens voorkomen dat je verzuipt in allerlei nietszeggende termen. Koersdetails van effecten (verzamelnaam voor verhandelbare waardepapieren zoals aandelen) zijn hier onder andere een voorbeeld van. Wat is nou het verschil tussen een bied- en laatkoers, wat zijn volumes en hoe werkt het orderboek? Actieve beleggers zullen deze termen bij elke willekeurige broker tegenkomen. Zie onderstaande afbeelding voor een overzicht van koersdetails van een willekeurig aandeel, inclusief orderboek.

Koersdetailsbron: Binck.nl

Koersdetails

In de afbeelding is duidelijk te zien dat de koers van het aandeel op verschillende manieren aangeduid wordt. De belangrijkste koers is de laatste koers. Dit is de koers van het aandeel op het huidige tijdstip. Het verschil weergeeft het verschil tussen de laatste koers en de koers van de vorige dag, oftewel vorig slot. Daarbij worden ook de hoogste en laagste koers van de handelsdag genoemd. Verder staan er twee openingskoersen, namelijk de indicatieve opening en de werkelijke opening. De indicatieve opening weergeeft de mogelijke koers voordat de handelsdag op de beurs gestart is. De indicatieve opening is gebaseerd op nieuwsberichten uit het afgelopen weekend of de afgelopen nacht die mogelijk invloed kunnen hebben op de koers. Zo heeft de belegger enige houvast in wat de koers bij opening gaat doen. Zodra de beurs is geopend zijn de indicatieve opening en de werkelijke opening aan elkaar gelijk.

Dan zijn er nog de bied- en de laatkoers. De biedkoers is de prijs die de beste koper maximaal voor de effecten wil betalen. De laatkoers is de prijs die de beste verkoper minimaal voor de effecten wil hebben. Als een koper de laatkoers accepteert of een verkoper de biedkoers, dan komt een transactie tot stand. Het verschil tussen deze beide koersen wordt ook wel de bid-ask spread genoemd. De spread betekent extra kosten voor de belegger die koopt of verkoopt. Een lage spread is dus gunstig.

Volumes

Het cumulatief volume weergeeft het aantal effecten dat op de huidige handelsdag is verhandeld. De gemiddelde dagomzet weergeeft het aantal effecten die gemiddeld op een dag verhandeld worden. Hoe hoger het volume of de dagomzet, hoe meer handel in de effecten. Hoe meer handel, hoe lager de bid-ask spread en hoe kleiner het verlies als de effecten verkocht moeten worden. Daarbij zijn effecten die veel verhandeld worden ook gemakkelijker weer te verkopen. Een hoog volume is dus gunstig, mits dit niet tijdelijk of eenmalig is. Een hoog volume kan namelijk ook veroorzaakt worden omdat een grote partij zoals een pensioenfonds aandelen aan het dumpen is. Dit zal de koers van het aandeel drukken, wat kan aangeven dat er wat mis is met de aandelen.

Orderboek

Met de uitleg uit de twee voorgaande paragrafen moet het orderboek ook duidelijker zijn geworden. In de afbeelding is te zien dat aan de linkerkant van het orderboek alle biedkoersen en bijbehorende volumes staan. Aan de rechterkant staan alle laatkoersen. De bovenste twee koersen zijn de beste bied- en de beste laatkoers waarbij het volume aangeeft hoe veel effecten er voor die prijzen aangeboden of gevraagd worden. Mocht een belegger deze effecten willen kopen of verkopen, dan zal hij in ieder geval de hoogste bied- of laagste laatkoers moeten accepteren. Anders komt er geen transactie tot stand.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Abonneren op