Drie interessante ETF’s voor de lange termijn

Exchange-traded funds of kortweg ETF’s zijn de laatste jaren erg populair geworden. ETF’s zijn passief beheerde fondsen die vaak als doel hebben om een bepaalde beursindex zo nauwkeurig mogelijk te volgen. Voor langetermijnbeleggers zijn deze producten een zegen. De jaarlijkse kosten zijn laag en met weinig geld is direct voldoende spreiding aan te brengen. Juist vanwege de lage kosten genieten ETF’s de voorkeur boven beleggingsfondsen. Daarbij zijn ook de rendementen vaak hoger. Dit artikel behandelt drie ETF’s die interessant kunnen zijn voor de lange termijn.

Think Global Equity UCITS (TGET)

Koers: 41,38 | Valuta: EUR | Kosten: 0,20%

De ETF’s van Think zijn de enige ETF’s die volledig van Nederlandse bodem zijn. Fiscaal biedt dit een voordeel bij het ontvangen van dividend. De ingehouden dividendbelasting is aan het einde van het jaar namelijk terug te vragen van de fiscus. Hierdoor kunt u het volledig bruto dividend ontvangen. Met ETF’s uit het buitenland zult u altijd een deel van het dividend af moeten dragen. De hoogte van deze belasting is afhankelijk van het land van herkomst van de ETF.

Met de Think Global Equity ETF is het mogelijk om direct wereldwijd spreiding aan te brengen. Dit fonds probeert zo goed mogelijk de Solactive Global Equity index te volgen, waarin aandelen zitten zoals Apple, Shell en Toyota. De kosten zijn met 0,20% op jaarbasis relatief laag. Bovendien worden de kosten lager naarmate het beheerd vermogen van de ETF toeneemt. Hoe meer mensen dit fonds in de portefeuille hebben, hoe lager de kosten dus worden. Sinds de oprichting in 2012 is een gemiddeld jaarrendement behaald van 10,99% en een dividendrendement van 2,27%.

SPDR S&P US Dividend Aristocrats (SPYD)

Koers: 43,46 | Valuta: EUR | Kosten: 0,35%

De SPDR S&P US Dividend Aristocrats ETF volgt een index van ondernemingen die al 20 jaar op rij het dividend hebben verhoogd. Het zijn veelal kwalitatief hoogwaardige aandelen die nog steeds groeien maar ook een stabiel dividend opleveren. Ten opzichte van de gemiddelde aandelenmarkt zijn de rendementen van de Dividend Aristocrats hoger, waarbij het relatieve risico zelfs lager is. Deze ETF is dan ook erg interessant voor defensief ingestelde beleggers.

Hoewel de SPDR S&P US Dividend Aristocrats ETF louter uit Amerikaanse aandelen bestaat, kan het fonds toch in euro’s gekocht worden. De kosten zijn dan wel wat hoger dan gebruikelijk, maar met 0,35% zijn die nog steeds zeer acceptabel. Sinds de oprichting in 2011 hebben beleggers met deze ETF een gemiddeld rendement van 14,62% kunnen behalen. Het dividendrendement bedraagt 2,62%.

Vanguard FTSE Emerging Markets (VWO)

Koers: 50,75 | Valuta: USD | Kosten: 0,14%

Veel analisten zijn het er over eens dat de beurzen in de Verenigde Staten en Europa op dit moment overgewaardeerd zijn. Aandelen zijn duur en op obligaties is nauwelijks een stuiver te verdienen vanwege de lage rente. Waar echter nog wel rek in lijkt te zitten zijn de zogenaamde Emerging Markets, oftewel: opkomende markten. Dit zijn landen met een economische achterstand maar waarvan een snelle economische groei wordt verwacht. Denk aan landen als China, Taiwan en India. Voor particuliere beleggers is het doorgaans lastig om in deze markten te beleggen. Ook in dat geval kunnen ETF’s uitkomst bieden, zoals de Vanguard FTSE Emerging Markets ETF.

Vanguard is een partij die bekend staat om de lage kosten die ze voor hun producten hanteren. Zo ook dit fonds die ondanks de specifieke markten toch lage kosten kent, namelijk 0,14%. Door het beweeglijke karakter van aandelen in opkomende markten is het risico die een belegger loopt echter hoger dan bovengenoemde twee fondsen. Het is dus verstandig om niet uw gehele vermogen in deze ETF te steken. Desalniettemin had een belegger sinds de oprichting (2005) een gemiddeld jaarrendement van 7,37% kunnen behalen. Dit gemiddelde is echter wel tot stand gekomen uit soms hoge pieken en diepe dalen. Het verlies was in 2015 bijvoorbeeld -15,35% om vervolgens in 2017 weer 31,38% op te leveren. Wees er ook van bewust dat het fonds in dollars verhandeld wordt, waardoor er ook nog een valutarisico is voor beleggers uit Nederland.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Abonneren op