De kracht van dividend

Dividend is het gedeelte van de winst die een onderneming periodiek uitkeert aan haar aandeelhouders. Meestal wordt dividend als cash uitgekeerd, maar soms ook als aandelen. Met de meeste AEX aandelen kan een belegger gemiddeld gezien al snel zo’n 3% per jaar aan dividendrendement binnenharken. Dat is flink hoger dan de spaarrente van de afgelopen jaren. Voor beleggers met een langetermijndoel zijn solide dividendaandelen onmisbaar in de portefeuille.

Het belang van dividend

Als belegger is dividend één van je grootste vrienden. Sommige bedrijven keren al tientallen jaren onafgebroken een bepaald gedeelte van de winst als dividend uit. Door structureel de ontvangen dividenden te herbeleggen bouwt u sneller vermogen op dan van koerswinst alleen. Kijk bijvoorbeeld naar onderstaande grafiek. Hierin is de groei van de S&P500 index met en zonder herbelegd dividend afgebeeld. Vanaf 1970 had $10.000 uiteindelijk zo’n $1 miljoen opgeleverd met herbeleggen van dividend. Zonder herbeleggen kwam de uiteindelijke waarde van de index rond $250.000 uit. Een flink verschil dankzij de kracht van samengestelde rente. Daarnaast is op te merken dat het effect van herbeleggen pas echt in de latere jaren duidelijk zichtbaar wordt. Vandaar dat dividendbeleggers vooral veel geduld moeten hebben als het gaat om groei van vermogen.

Dividendbron: JPMorgan.com

Payout ratio en dividend yield

Bij het selecteren van stabiele dividendaandelen zijn twee parameters van belang: de pay-out ratio en het dividendrendement. Het dividendrendement is het dividend dat per aandeel uitgekeerd wordt, uitgedrukt in procenten. Een dividendrendement van 5% betekent dus dat 5% van de waarde van het aandeel uitbetaald wordt als dividend. De pay-out ratio is het gedeelte van de winst die een onderneming uitkeert als dividend. Deze ratio moet goed in de gaten gehouden worden. Soms kan het dividendrendement erg aantrekkelijk zijn, maar als dat betekent dat een te groot gedeelte van de winst als dividend uitgekeerd wordt, is dat geen houdbare situatie.

Bij voorkeur is de pay-out ratio lager dan 75%. Soms zijn pay-out ratio’s zelfs hoger dan 100% en dan is het helemaal oppassen geblazen. Dat betekent namelijk dat de onderneming meer dividend uitbetaalt dan het aan winst ontvangt. Mogelijk dat het dividend in dat geval wordt betaald met schulden. Dividend is geen gegeven recht. Een onderneming kan er zomaar voor kiezen om het een aantal jaren te schrappen.

Staart u zich dus niet blind op een hoog dividendrendement. Het beste is om te kijken naar aandelen met jaren van onafgebroken dividendbetalingen met een gezonde pay-out ratio en een aantrekkelijk dividendrendement. De beste dividendbetalers zitten nog steeds in Amerika en helaas niet in Europa. Mocht u alleen in euro’s beleggen, dan kan het zeker geen kwaad om toch eens naar Amerikaanse aandelen te kijken. Een lijst om dan in de gaten te houden is de lijst van dividend aristocrats. Dit is een lijst van ondernemingen die al meer dan 25 jaar onafgebroken het dividend per aandeel hebben verhoogd. Meestal zijn deze aandelen niet goedkoop, maar met een langetermijnhorizon is dividend uiteindelijk belangrijker dan de koers van het aandeel.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties