Beleggen voor de studie van uw kind

Studeren is investeren in de toekomst. Helaas is studeren ook erg duur. Tegenwoordig zijn er geen studiefinancieringen meer die nadien kwijtgescholden worden. De meeste studenten moeten geld lenen om alle kosten te kunnen financieren. Hierdoor beginnen de meeste mensen hun carrière met een flinke studieschuld. Uiteraard is het mogelijk om als ouder een bijdrage te leveren. Het helpt om rond de geboorte van uw kind alvast na te denken over dit soort zaken. In dat geval heeft u nog een lange tijd voordat uw kind een studie moet kiezen. Beleggen kan helpen om in die tussentijd een mooi bedrag op te bouwen waarmee uw kind ondersteund kan worden.

De situatie

In dit artikel gaan we uit van een hypothetische situatie. Daarmee blijft het niet alleen theoretisch geneuzel en kunt u de informatie mogelijk gemakkelijker toepassen op uw eigen situatie. Stel u heeft een pasgeboren kind die Saartje heet en ze zal naar uw verwachting vanaf haar 18e jaar een studie van 4 jaar gaan doen. In dat geval heeft u dus een beleggingshorizon van 18 jaar om uw bijdrage op te bouwen. De kans is groot dat ze tijdens deze studie op kamers gaat wonen. Verder wilt u tenminste 50% van de totale studiekosten kunnen dragen. Met deze informatie in het achterhoofd zullen we nu eerst moeten schatten wat een studie gemiddeld gezien zal kosten op het moment dat uw kind gaat studeren.

Wat kost studeren?

Onder studiekosten verstaan we niet alleen de kosten van collegegeld. Andere kosten zoals kamerhuur, boodschappen en kleding dienen ook meegerekend te worden. Het Nibud heeft al eens berekend dat een uitwonend studerend kind ongeveer €15.000 per jaar kost. Een studie van 4 jaar kost in totaal dus €60.000. Saartje zal echter pas over 18 jaar studeren, waardoor we rekening moeten houden met inflatie. Als we uitgaan van een jaarlijkse inflatie van 2%, dan zullen deze kosten uiteindelijk zo’n €85.000 zijn op het moment dat Saartje gaat studeren. Tenminste 50% van deze kosten moeten gedragen worden door het opgebouwde vermogen, oftewel uw beoogde eindkapitaal is €42.500.

Beleggen voor uw kind

Onderstaande tabel weergeeft het eindvermogen die behaald kan worden bij verschillende rendementen en inleggen per maand. De beleggingshorizon betreft 18 jaar in onderstaande tabel.

De tabel maakt duidelijk dat de hoogte van de maandelijkse inleg net zo belangrijk is als het beoogde rendement op uw beleggingen. Met een lage maandelijkse inleg en een hoog rendement is het namelijk goed mogelijk dat het beoogde eindkapitaal niet behaald wordt. Andersom is met een hoge inleg en een laag rendement een dusdanig bedrag gemakkelijker te behalen. Helaas heeft lang niet ieder mens de luxe om een groot bedrag per maand opzij te kunnen leggen. Met een inleg van €50 of minder zult u in 18 jaar helaas nooit het einddoel bereiken. Met een bijdrage van €100 en een rendement van 8% is dit doel wel haalbaar. Het rendement van 8% ligt in de buurt van het gemiddelde rendement die met aandelen gemaakt kan worden. In dat geval kunt u met een goed stel ETF’s uw doel bereiken. Als u minder geld te besteden heeft zult u meer risico moeten nemen of genoegen moeten nemen met het feit dat u een kleinere bijdrage kunt leveren. Saartje zal dan zelf een groter deel moeten lenen of werk moeten zoeken om de rest te bekostigen.

Houd er rekening mee dat bovenstaande bedragen slechts een indicatie zijn van wat haalbaar is. Rendement en risico zijn bij beleggen zoals altijd onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bovendien kan door mee- of tegenvallers het rendement en de geplande maandelijkse inleg veranderen.

Zelf uw eindkapitaal berekenen

Wilt u de bedragen in bovenstaande tabel graag zelf uitrekenen, dan kan dat met een spreadsheet programma zoals Microsoft Excel, LibreOffice Calc of Google Docs. Deze programma’s hebben een functie FV (future value) waarmee gemakkelijk toekomstige eindkapitalen te berekenen zijn. Ook veel uitgebreide financiële rekenmachines en downloadbare apps hebben deze functie. Daarnaast kunnen deze berekeningen ook online gedaan worden.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Abonneren op