Emoties van beleggers in je voordeel gebruiken

Laatste update op 16 augustus 2022

Iedere belegger kampt met emoties. Emoties zijn echter een slechte raadgever als het om beleggen gaat. Daardoor kunnen koop- en verkoopmomenten op verkeerde momenten gekozen worden.

Een belegger die uit emotie handelt zal bijvoorbeeld kopen op het moment dat iedereen euforisch is over een bepaalde belegging. Vaak is de prijs echter al buitensporig opgedreven. Je zult dan sterk in je schoenen moeten staan om er niet aan toe te geven.

De emoties van beleggers kunnen echter ook in je voordeel gebruikt worden. Door bewust te zijn van de emotionele cyclus van beleggers is het mogelijk om hierop in te spelen.

Bron: Finculum

De emotionele cyclus van beleggers

Bovenstaande afbeelding weergeeft samenvattend de emotionele cyclus van een doorsnee belegger.

Bij stijgende koersen heerst optimisme. Beleggers zijn tevreden en lijken vertrouwen te winnen. Dit houdt aan tot de top van de grafiek. Bij de top heerst euforie en wordt er veelvuldig ingekocht, maar dit is juist het punt van maximaal financieel risico.

Zodra een daling ingezet wordt gaat het hard. Euforie slaat om in angst en beleggers raken het vertrouwen in de markt en zichzelf kwijt. Uiteindelijk heerst er een depressie en is iedereen massaal aan het verkopen. Het is juist in dit dal dat beleggingen goedkoop zijn en er volop kansen zijn.

Zodra de stijging weer ingezet wordt herhaalt de cyclus zich.

Tegendraads handelen

Een belegger die zich bewust is van deze cyclus gaat tegendraads handelen.

Op de top wordt deze persoon zenuwachtig wanneer iedereen in een euforische stemming is. Vaak vliegen de positieve krantenkoppen je om de oren: “Vertrouwen beleggers op nieuw hoogtepunt!” Dit is het moment om voorzichtig te handelen en niet mee te gaan in de gekte.

In het dal heerst er algehele pessimisme. Een zelfbewuste belegger weet dat dit het moment is om beleggingen in te slaan. Beide keren handelt de belegger dus tegengesteld aan de markt.

Niet gemakkelijk

Het probleem van tegengesteld handelen is dat de belegger zeer bewust tegen het sentiment van de markt en zichzelf zal moeten beleggen. Dat is niet gemakkelijk.

Bovendien is markt timing onmogelijk, dus het is nooit te zeggen of beurzen op hun absolute hoogtepunt of dieptepunt zitten. Als je echter bewust bent van deze emotionele cyclus dan zal dat mogelijk enig voordeel bieden ten opzichte van de meeste beleggers.

Zolang je een langetermijndoel voor ogen houdt zal geen mens of krantenkop je vertrouwen kunnen doen omslaan.

Conclusie

Tegendraads aan het sentiment van de markt handelen kan veel geld opleveren. Je zult echter wel je eigen emoties onder controle moeten hebben.

Probeer de volgende zaken in acht te nemen om ervan te profiteren:

De beste beleggers handelen nooit uit emotie.