4 beleggingsinstrumenten om altijd te vermijden

Laatste update op 23 september 2022

Een langetermijnbelegger heeft slechts een select aantal beleggingsinstrumenten nodig om een mooi rendement te genereren. Met enkel aandelen, obligaties en ETF’s kunnen degelijke beleggingsportefeuilles gebouwd worden.

Toch verleiden de meeste brokers mensen ertoe om ook andere, meer speculatieve instrumenten te gebruiken. Hoewel het spannend kan zijn om eens een optie of turbo aan te schaffen, zijn er ook veel instrumenten die particulieren beter kunnen vermijden. In veel gevallen is een verlies van 100% of meer bijna een gegeven met onderstaande beleggingsinstrumenten.

Overigens horen CFD’s ook in onderstaande lijst te staan. Deze instrumenten zijn echter al behandeld in een eerder artikel en worden dus niet nogmaals genoemd.

Bron: Dilbert.com

1. Futures

Een future is een contract tussen twee partijen om een onderliggende waarde op een bepaald toekomstig moment tegen een bepaalde vaste te waarde te verhandelen. De onderliggende waarde kan bijvoorbeeld een aandeel, index of grondstof zijn. Bij een future gaan zowel de koper als de verkoper een verplichting aan.

Om in futures te handelen dient de belegger in eerste instantie een bedrag als waarborg te storten. Deze waarborg wordt ook wel de ‘initial margin’ genoemd.

Het grootste risico bij futures is de veelal hoge hefboom. De hefboom zorgt voor gigantische verliezen als de onderliggende waarde qua koers de verkeerde kant opgaat. Daardoor kan het verlies vele malen groter zijn dan de inleg. Elke dag wordt winst en verlies direct afgerekend. Als het verlies hoger is dan de margin dan dient er bijgestort te worden. De forse hefbomen maken futures ongeschikt voor de meeste particuliere beleggers.

2. Junk bonds

Rommelobligaties of ‘junk bonds’ zijn obligaties met een hoge rente maar ook een hoog risico. Junk bonds zijn obligaties die uitgegeven zijn door een partij met een lage kredietwaardigheid.

Kredietbeoordelaars zoals Standard & Poors geven een score van BBB of lager aan bedrijven of landen met een zwakke financiële basis.

Eigenlijk is er geen reden om in junk bonds te beleggen. Dezelfde rendementen kunnen ook behaald worden met aandelen van financieel stabiele bedrijven. De risico’s van junk bonds staan dus niet in verhouding met de mogelijke winst.

3. Penny stocks

De term ‘penny stocks’ refereert aan aandelen met een hele lage waarde. De officiële definitie van de SEC (Securities and Exchange Commission) in de Verenigde Staten luidt dat alle aandelen onder de $5 een penny stock zijn. Bij beleggers onderling gaat deze definitie niet altijd op omdat ook grote bedrijven een lage koers kunnen hebben.

Voor de meeste beleggers zijn penny stocks ook juist aandelen die slecht te verhandelen zijn of buiten de reguliere markten om verhandeld worden.

Door de slechte verhandelbaarheid is het voor de meeste beleggers een slecht idee om in penny stocks te beleggen. Het is moeilijk de stukken kwijt te raken en er een goede prijs voor te vangen.

Door de lage koers hebben penny stocks vaak een beweeglijk karakter. De koers kan zomaar tientallen procenten omhoog of omlaag schieten. Eigenlijk geldt voor penny stocks hetzelfde als voor junk bonds: er zijn betere en minder risicovolle alternatieven.

4. Short en leveraged ETF’s

Wie mijn blog regelmatig leest zal weten dat ik een groot voorstander ben van ETF’s. Met ETF’s is het met weinig geld mogelijk om een goed gespreide portefeuille aan te leggen tegen relatief lage kosten.

Helaas worden er ook ‘short’ en ‘leveraged’ ETF’s aangeboden. Deze varianten zijn allesbehalve een goede belegging voor langetermijnbeleggers.

Met short ETF’s gokt een belegger op een daling van een complete index. Leveraged ETF’s hebben een hefboom waarmee de daling of stijging van de onderliggende waarde wordt versterkt.

Short ETF’s hebben een onevenredige winst/verlies verhouding. De koers van een index zal minimaal 0 kunnen worden, maar dan zouden alle aandelen tegelijkertijd in moeten storten. Het opwaartse potentieel is echter oneindig. Statistisch gezien zullen indices altijd in waarde stijgen op de lange termijn. Short ETF’s gaan daar tegenin en zullen hoe dan ook tot verlies leiden.

Leveraged ETF’s kennen een hoog risico vanwege de hefboom. Hiermee zijn hogere verliezen mogelijk dan de inleg. Beide instrumenten zijn gemaakt voor daghandeleren en niet voor beleggers.