De kracht van periodiek beleggen

Het is onmogelijk om altijd feilloos de markt te timen. Hoe uitgebreid een aandelenanalyse ook is, bij het kiezen van het juiste aan- of verkoopmoment komt een flinke dosis geluk kijken. Het is beter om geld te beleggen zodra het vrijkomt in plaats van te wachten tot het ideale moment. Er is namelijk geen garantie dat het ideale moment er ooit komt. ‘Euro cost averaging’ is een methode die kan helpen om geld op een gestructureerde manier te beleggen, onafhankelijk van marktbewegingen.

Wat is euro cost averaging?

Euro cost averaging is de Europese variant van het ‘dollar cost averaging’ (DCA) principe uit de Verenigde Staten. Met deze methode kiest een belegger er bewust voor om op vaste momenten een vast bedrag te beleggen gedurende een langere periode.

Stel bijvoorbeeld dat Klaas iedere maand €100 kan beleggen. Klaas heeft zijn ogen gericht op aandeel A die qua koers zeer beweeglijk is. Als aandeel A de ene maand €50 waard is kan Klaas 2 aandelen kopen. De markt doet het echter slecht en de volgende maand is aandeel A ineens €25 waard. In dat geval kan Klaas 4 aandelen kopen. Kortom, als het aandeel duurder is kan Klaas minder aandelen kopen dan wanneer het aandeel goedkoper is. Uiteraard wil Klaas de aandelen zo goedkoop mogelijk hebben, maar hij weet ook dat markt timing onmogelijk is. Met behulp van euro cost averaging vangt Klaas de beweeglijkheid op door onafhankelijk van de koers de aandelen te kopen.

Volgens het beroemde boek The Intelligent Investor is het met deze methode zelfs mogelijk om winst te maken tijdens recessies. De aandeelhouder laat zich namelijk niet leiden door koersen van het moment, maar koopt stug iedere maand aandelen bij. In tijden van recessie zijn deze aandelen zeer goedkoop, wat op de lange termijn een mooi rendement op kan leveren.

Voordelen en nadelen

De meeste beleggers handelen uit emotie. Emotie is een slechte raadgever als het om beleggen gaat. Met euro cost averaging worden alle emoties in één klap uitgeschakeld. Aankoopmomenten worden onafhankelijk van de koers bepaald. De methode is daarnaast bijzonder eenvoudig. Een belegger hoeft alleen maar te onthouden om op die vaste momenten een transactie in te leggen.

Er is echter ook kritiek op methodes zoals euro cost averaging. Zo hebben maar weinig mensen de mogelijkheid om op vaste momenten altijd een vast bedrag te beleggen. Veranderende privéomstandigheden kunnen dit hinderen. Het omgekeerde kan ook gebeuren: namelijk dat er ineens een veel groter bedrag beschikbaar is om te beleggen. In dat geval is het beter om dit bedrag direct volledig in te zetten. Dat levert vaak meer op en drukt de invloed van transactiekosten. Daarnaast wordt het positieve effect van euro cost averaging pas op de zeer lange termijn (meer dan 10 jaar) zichtbaar.

Als u moeite heeft met het bepalen van een aankoopmoment, probeer euro cost averaging dan eens. Op de lange termijn maakt het bepalen van het juiste aankoopmoment steeds minder uit. Ik gebruik altijd graag het beroemde citaat: “time in the market beats timing the market.” Oftewel: ‘hoe lang’ is altijd beter dan ‘wanneer’ als het om beleggen gaat.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties