Beleggen in bitcoins: liever niet

Laatste update op 30 juli 2022

Er is de laatste tijd veel geschreven en gepubliceerd over bitcoins en andere zogenoemde cryptomunten.

In dit artikel wordt er vooral gekeken naar bitcoins als belegging in een portefeuille met een middellange tot lange beleggingshorizon (5 jaar en langer). Zijn bitcoins in dat geval interessant of is het beter om vanaf de zijlijn toe te kijken?

[Update 2022] De data in dit artikel is inmiddels enigszins gedateerd. De conclusie en mijn mening over bitcoin is echter nog onveranderd.

Bitcoin en de tulpenmanie

De opkomst van de bitcoin in 2017 doet mij in veel gevallen denken aan de tulpenmanie van de 17e eeuw. De tulpenmanie is een wereldberoemde Nederlandse zeepbel die in 1634 begon en in 1637 abrupt ten einde kwam.

Een economische zeepbel is symbolisch voor een periode van snelle prijsgroei gevolgd door een nog snellere instorting. Tijdens de hoogtijdagen van de tulpenmanie waren tulpenbollen soms net zo veel waard als een herberg of grachtenpand.

Achteraf gezien is het een absurde gedachte, maar ten tijde van de tulpenmanie leek het heel normaal om een dusdanige waarde aan een tulpenbol toe te kennen. De zeepbel die ontstond had destijds veel te maken met de nieuwigheid van de tulpenbol. De tulp was een onbekend product en dus was het nog lastig om een bloembol op waarde te schatten.

Uiteindelijk bleek in 1637 dat veel kopers niet meer aan hun betalingsverplichtingen konden voldoen en veel verkopers de bollen niet konden leveren. Prijzen waren gebaseerd op lucht en dus stortte de handel in tulpenbollen ineen.

De vergelijking met bitcoins is in mijn ogen snel gemaakt. Namelijk dat het ook nu een nieuw product betreft waarvan men de werkelijke waarde nog niet goed kan inschatten. Op dit moment zitten we volop in de hype maar de kans is groot dat de hype een keer omslaat, met een flinke instorting van de prijs als gevolg. In 2017 alleen al is de bitcoin qua waarde zo’n 1100% gestegen. Kijkend naar het koersverloop van de bitcoin lijkt het verloop op die van de tulpenmanie. Het is alleen nog onduidelijk of de piek al bereikt is of niet.

Koersverloop bitcoinbronnen: history2day.com en coindesk.com

Hoewel de tulpenmanie alweer een tijd geleden is, zijn eigenlijk alle economische zeepbellen hetzelfde. Ook de meer recentelijke zeepbellen zoals de internetzeepbel (2000) en de vastgoedzeepbel (2008) kenden een periode van snelle prijsgroei waarna een flinke instorting volgde.

Bitcoins als belegging

Bitcoins zijn dan ook niet interessant als belegging. Diegene die jaren geleden bitcoins heeft gekocht heeft flink kunnen profiteren van het koersverloop. Helaas heeft een belegger die nu nog in wil stappen daar niks meer aan. Bovendien is niet duidelijk wat een bitcoin nou werkelijk waard is.

De prijs wordt nu vooral gedreven door mensen die volop speculeren om snel rijk te worden, met een zeer beweeglijke koers als gevolg. Overigens spreek ik hier vooral over bitcoins in het bijzonder, maar over het algemeen geldt hetzelfde voor de rest van de cryptomunten.

Als je toch wilt beleggen in cryptomunten, doe dat dan met beleid. Zorg ervoor dat je slechts een klein gedeelte van het vermogen gebruikt (zo’n 5%). Wees er bovendien zeker van dat dit geld de komende jaren niet voor andere zaken nodig is.

Pas op voor afgeleide producten zoals bitcoin futures, want in dat geval kun je bij verlies meer kwijt zijn dan enkel de inleg.

Cryptomunten leveren helaas geen dividend op en kennen ook geen winstgroei, dus je bent volledig aangewezen op de eventuele koersstijging van de munt. Oftewel er is geen intrinsieke waarde waarop de koers gebaseerd is en dus ben je afhankelijk van de verhouding vraag/aanbod.

Zolang de vraag hoog genoeg is, zul je een mooie winst kunnen maken. Helaas is het niet te zeggen hoe lang dat zo blijft, dus houd de koers in de gaten.